On using satellite altimetry to determine the crust‐mantle density contrast on the oceans
Seismiska data är den preliminära informationen för studier av jordens inre struktur, men sådana data är kostbara och därför ganska sparsamt förekommande, särskilt till havs. En alternativ informationskälla är därför tyngdkraftsdata på och ovanför jordytan, vars variationer beror på variationer i jordens inre massfördelning. Sådana data finns numera fritt tillgängliga runt hela jordklotet från olika typer av satellitobservationer. Över hav är vi bl.a. intresserade av att använda höjdmätning (altimetri) av medelhavsytans nivå från satellit, vars förändringar beror på tyngdkraftens variation från plats till plats.
Jordskorpan i Europa uppskattas till 10-60 km tjock, kanske 10-30 km till havs och 30-60 km till lands. Under skorpan finns övre manteln, som har högre densitet än skorpan. Gränsskiktet mellan skorpa och mantel kallas Moho. Både seismiska och gravimetriska (tyngdkrafts-) mätningar kan användas för att beräkna både skorpans tjocklek (Moho-djupet MD) och densitetskontrasten vid Moho (MDC).
Detta projekt har till uppgift att kartlägga både MD och MDC preliminärt för Fennoskandia (Sverige och Finland) men även för Europa med omgivande havsområden på detaljnivå ner till 1° × 1°. Projektets resultat är ett led i att bättre förstå hur vår planet är uppbyggd.