Stöd för ODIN 2025-2027

Detta förslag beskriver hur Chalmers tekniska högskola kommer  att stödja Rymdstyrelsen i att uppfylla sina åtaganden för Odin-uppdraget, med fokus på Sub-Millimetraradiometern (SMR). Odin, utrustad med två instrument, SMR och OSIRIS, vilka båda har bidragit avsevärt till framsteg inom atmosfärsvetenskapen under sina 23 år av mätning av mellanatmosfären. Chalmers Odin-team ansvarar för att bearbeta, dokumentera och sprida SMR-data till både nationella och internationella vetenskapliga samfund. De huvudsakliga aktiviteterna är organiserade i tre huvudsakliga arbetspaket: (AP1) drift av satellitdata fram till livslängdens slut (EOL), (AP2) slutgiltig arkivering och granskning av data, samt (AP3) förbättringar av kvaliteten, homogeniteten och omfånget av data på nivå 2 (L2).
I AP1 är målet att fortsätta producera nivå 2 (L2) -produkter från Odins SMR-mätningar så länge data förblir giltig under åren 2025-2027. Denna process innefattar nedladdning av data på nivå 0 (L0), och därefter förberedelse, kalibrering och generering av L2-produkter med hjälp av en databas för atmosfärisk spektroskopi och det atmosfäriska strålningstransfersystemet (ARTS). Ett betydande fokus läggs på att minska kostnaderna för molntjänster genom att optimera för användning på begäran. Detta inkluderar vetenskapligt stöd och underhåll samt migrering av datatjänster till mer kostnadseffektiva molnlösningar. Detta kommer endast att följas om instrumenten förblir operativa och kommer därför att avslutas en månad efter satellitens livslängds slut.

AP2 syftar till att göra Odin data tillgängliga för vetenskapssamhället till minimal kostnad och att säkerställa dess långsiktiga bevarande. Aktiviteter inkluderar undersökning av alternativ för öppen datatjänst, anpassning och migrering av datasetet, avveckling av produktionssystem efter EOL, och att säkra långsiktig lagring. En sammanfattande vetenskaplig översiktsartikel, som granskar all forskning relaterad till Odin planeras också, vilket ska tjäna som huvudportal  för Odins jordvetenskapsdata.

I AP3 föreslås ett initiativ för att maximera nyttan  av det långa Odin-tidserien genom att förbättra L2-datans kvalitet, homogenitet och omfattning. Detta paket riktar sig mot att lösa kvarstående problem med SMR L2-data, version 3, som släpptes 2020. Fokus ligger på att förbättra datakvaliteten från L1b till L2 bearbetningsstegen, utöka listan över utvärderade ämnen och utveckla metoder för att extrahera medelvärdesdata från svaga spektralsignaturer. Specifika uppgifter inkluderar att bedöma stabiliteten hos L1b antenn temperaturer, adressera systematiska avvikeler  och instrument-instabilitet som påverkar de flesta eller vissa av  det utvärderade  ämen , och att bearbeta om hela datasetet med de förbättringar. Som na tagit fram  Prioritet inom detta arbetspaket kommer att ges till att bedöma L1b-stabilitet, eftersom det påverkar de flesta av dataprodukterna från jordmissionen. Detta följs av ansträngningar för att lösa problem med ClO och HNO3-data, och slutligen, att förbättra återvinningen av svaga spektralsignaturer.

Dnr
2024-00113
Projektledare
Johan Mellqvist
Organisation
Chalmers
2025
903 kkr
2026
641 kkr
2027
1 446 kkr
Totalt beviljat bidrag
2 990 kkr