Utforskning av planetmiljöer i solsystemet - inför kommande rymdmissioner II

Denna andra delen av 3+3 år ansökan avser finansiering för fortsättning och utvidgning av Lorenz Roths (LR forskning och karriär som planetforskare vid KTH:s avdelning för rymd- och plasmafysik (SPP).

De tre forskningsprojekt (A, B och C) som föreslogs i första ansökan ska fortsättas.

Projekt A och B är en fortsättning på LR:s framgångsrika arbete med Jupiters galileiska månar. Projekt C handlar om övre atmosfärerna på isjättarna Uranus och Neptunus. En fjärde project (D) med forskning om exoplaneter tillkommer. 
Projekt A behandlar den avgörande förståelsen av massförlusten från vulkanmånen Io. 

Projekt B fokuserar på ismånar i yttre solsystemet och deras atmosfärer. Förutom de två projekten kring Ganymede and Europa från första delen kommer vi undersöka Jupitermåne Kallisto och Saturnmåne Enceladus med hjälp av nya observationer.    
 
Projekt C fortsätter på det beviljade projektet om Uranus utsläpp av så kallade Lyman-α (Lyα) emissioner från övre atmosfären. 

I Project D, kommer vi lela efter norrsken på exoplaneter. Inom ett större projekt kommer vi dessutom underöka atmosfärsflykten i olika  exoplanetsystem.
 
Fortsättningen och utvidgningen av LR:s forskning kommer att möjliggöra ett långsiktigt inrättande av en arbetsgrupp vid KTH med fokus på sökandens forskning om planeter och planetmiljöer innan de stora ESA- och NASA-missionerna till Jupiters isiga månar anländer omkring år 2030. Arbetet med isjättarna kommer att ligga till grund för att förbereda och utveckla idéer för den första specifika rymdmissionen till en (eller båda av isjättarna i vårt solsystem, Uranus och Neptunus.

Dnr
2024-00112
Projektledare
Lorenz Roth
Organisation
Kungliga Tekniska högskolan
2025
871 kkr
2026
1 305 kkr
2027
1 342 kkr
2028
453 kkr
Totalt beviljat bidrag
3 971 kkr