Bloggen - Rymdkultur

Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa

Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
Patch Bokmässan
Rymdstyrelsen
Ämnen:
´
Publicerad
2024-09-03
Dela artikel:

Rymden har alltid fungerat som en katalysator för fantasier, idéer och frågor om vår existens och plats i universum. Men rymden är mer än så. Idag är våra samhällen beroende av rymdteknik för att fungera, och vi befinner oss i vår tids största rymdålder med enorma investeringar i rymdindustrin. Tema Rymden uppmanar till samtal om modern teknik, om fantasins gränser och om vår livsforms historia och framtid. Så presenterar Bokmässans årets ena tema på Bokmässan.

Rymden är ofattbart stor och ger perspektiv åt alla människor. När Rymdstyrelsen bestämde sig för att ta in rymden på Bokmässan var det för att nå ut till de som kanske inte tänker på rymden varje dag. De som inte är rymdingenjörer eller astronomer. De som kanske inte är medvetna om att de använder rymdteknik varje dag eller att vår strävan efter att utforska solsystemet kan leda till att vi tar bättre hand om vår jord.

Boken och berättelserna har även genom historien fungerat som idébärande och kunskapsöverförande medium, utan vilka vi aldrig haft några astronomer, forskare eller astronauter. För hur många böcker krävs inte för att forma kreativiteten hos de som studerar stjärnorna eller oss här nere på jorden.

Nedan följer ett axplock av de seminarier och scenprogram på tema Rymden som vi på Rymdstyrelsen är med och arrangerar.
 

Seminarier på tema Rymden

Rymdstyrelsen arrangerar 11 seminarier av totalt 28 på tema Rymden. Det blir en rik variation av seminarier och diskussioner, från rymdpolitik och juridik till vetenskap och science fiction. Här följer några smakprov:

Rymdpolitiken och lagarna som styr – Torsdag 26 september 10:00

Rymdsamarbeten har länge präglats av fredliga avsikter. Nu är rymd­åldern här på riktigt och det är hög tid att tillsammans komma överens om hur ett liv i rymden ska bli bra för så många som möjligt. I det här samtalet belyses vilka lagar som styr rymden och varför det är viktigt att ha regelverk som sträcker sig ljusår bort från oss. Niklas Hedman, chef för juridiska enheten i FN:s Rymdbyrå i 18 år, Nicklas Vabi, verksjurist på Rymdstyrelsen samt den finska rymd­juristen Jenni Tapio. Seminariet görs i samarbete med Finska ambassaden och leder samtalet gör Ella Turta från Hanaholmen.

Oss astronauter emellan – Fredag 27 september 15:00

Ett samtal mellan två nordiska astronauter som tillsammans varit med och format den internationella bemannade rymdfarten. Christer Fuglesang var med och byggde den internationella rymdstationen i början av 2000-talet och Marcus Wandt tillbringade i början av 2024 nästan tre veckor på samma station i början av 2024. I det här samtalet får vi höra om varför bemannad rymdfart är viktigt även för oss nere på jorden. Samtalsledare är Kristine Dannenberg, forskningsansvarig på Rymdstyrelsen.

Att förklara det oförklarbara – Lördag 28 september 17:00

I rymden liksom på jorden finns oändligt mycket att lära. Alla kan inte kunna allt och därför är det så viktigt att det finns de som kan förklara ur sitt perspektiv och expertområde. Hur förklarar man det som i många fall kan verka oförklarbart? Här samtalar några av dem som försöker sig på just detta. Medverkande är Gabriella Stenberg Wieser, forskare i rymdfysik, Jessica Abbott, evolutionär biolog, och läkaren Henrik Widegren. Tillsammans syns de vanligtvis i det folkbildande tv-programmet Fråga Lund. Leder samtalet gör Thomas von Heijne, tidigare vetenskapsjournalist på SVT.

Universums födelse och död – Söndag 29 september 14:00

Vad består universum av? Är det oändligt? Är universum evigt eller finns en början och i så fall också ett slut? I det här semi­nariet diskuteras universum ur ett vetenskapligt teoretiskt perspektiv. Martin Salén, docent i astronomi vid Uppsala universitet, Ulf ­Danielsson, professor i teoretisk fysik och Julia Ravanis, författare och ­doktorand i teknikhistoria, guidar oss genom gränslandet mellan vad vi vet och vad vi tror att vi vet. Leder samtalet gör Johanna Koljonen, författare och kritiker.

Läs om alla seminarier på tema Rymden här

Rymden-scenen i temaområde Rymden

Rymdstyrelsen kommer att ha närvaro även på mässgolvet med temaområde Rymden. I området finns Rymden-scenen med program varje dag på mässan. Här har Rymdstyrelsen samarbetat med flera olika aktörer och du som besökare kommer att få uppleva författarsamtal, tips på hur du tar rymden in i klassrummet och såklart även träffa astronauter. Här följer några smakprov från scenprogrammet:

 

Torsdag:

Månen tur och retur 10:00
Hergés Månen tur och retur väckte rymdintresset hos många Tintinläsare. Så vad är det i berättelsen som fascinerar så och hur påverkar språket läsupplevelsen? Tintinöversättare Björn Wahlberg i samtal med Anna Rikner, Tintinfantast, journalist och programansvarig Se människan.
Arrangör:
Svenska kyrkan Se människan och Generation T – Den svenska Tintinföreningen

Medverkande: Anna Rikner, Björn Wahlberg

 

Att ta rymden in i klassrummet - 11:00 
Presentation av utbildningsprojektet Esero Sverige som stöttar lärare/pedagoger i deras undervisning i teknik, naturvetenskap och matematik genom att fokusera på rymdrelaterade ämnen. Ett initiativ av Rymdstyrelsen och Europeiska rymdorganisationen.
Arrangör: Esero Sverige/Rymdstyrelsen.

Medverkande: Cecilia Kozma, föreståndare Esero Sverige, KTH

 

Den inre rymden – 15:30

Bildkonstnären Britta Marakatt-Labba broderar berättelser om samisk kultur och mytologi. I ett samtal med författaren Maria Küchen, utforskas relationen i hennes verk mellan den inre rymden och den yttre.

Arrangör: Svenska kyrkan Se Människan, Tjállegoathe och Rymdstyrelsen
Medverkande: Britta Marakatt-Labba, Maria Küchen

 

Fredag

Ensamma i rymden? – 11:30

I sin essä Granhäcken. Om ensamheter presenterar filosofen Nora Hämäläinen ensamhet som ett grundvillkor för människans varande. Men vad är ensamhet? I samtalet diskuteras ensamhetens filosofiska, strukturella och arkitektoniska bakgrundsfaktorer och belyser den mångfald av upplevelser som ordet rymmer, samt de många omständigheter som gör oss ensamma. Hämäläinen samtalar med Pekka Heino.

Arrangör: Förlaget

Medverkande: Nora Hämäläinen, Pekka Heino

 

Science fiction-genrens dåtid, nutid och framtid – 15:00

Science fiction-författaren Ken MacLeod debuterade under mitten av 90-talet och har sedan dess givit ut ett flera storsäljande böcker. Ofta med politiska tankar och vinklar. Tillsammans med Glenn Petersen pratar han om genrens dåtid, nutid och framtid.

Arrangör: Science Fiction-Bokhandeln

Medverkande: Ken MacLeod och Glenn Petersen

 

Mot stjärnorna – 16:30

Välkommen på en hisnande resa ut i rymden med vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund. Hör om ekot efter Big Bang, om hur det första ljuset tänder, och om hur allt en gång kommer att ta slut och varför rymden är viktig för oss alla.

Arrangör: Schildts & Söderströms

Medverkande: Marcus Rosenlund

 

Lördag

Exit Jorden – 11:00

Kan resor till Mars och utomjordiska kolonier bli verklighet inom en snar framtid eller är det bara science fiction? Och varför ska vi ens lämna vår kära hemplanet?

Arrangör: Natur och Kultur

Medverkande: Magnus Ivarsson

 

Science fictions roll i den moderna kulturen – 14:30

Alastair Reynolds är rymdforskaren som blev bästsäljande science fiction-författare. Med bokserier som Revelation Space och Revenger anses han vara en av genrens absoluta giganter. Här intervjuas han om författarskapets konstanta lärokurva, science fiction-genrens roll i den moderna kulturen och hans egen kärlek till space opera.

Arrangör: Science Fiction-bokhandeln

Medverkande: Alastair Reynolds och Glenn Petersen

 

Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt – 15:00

Hur är det att vara rymdresenär, att få se vår jord på håll? Astronauten Marcus Wandt berättar för barn och vuxna om astronautträning, tyngdlöshet och toalettbesök i rymden mm!

Arrangör: Bonnier Carlsen

Medverkande: Marcus Wandt

 

Söndag

En rymd, oändligt många genrer – 11:00

Rymden gömmer många genrer – fantasy, humor, skräck. Vad är det med rymden som fascinerar så? Med lite distans till jorden kan man se verkligheten i klart ljus.

Medverkande:, Kalle Landegren, illustratör (till bland annat IJustWantToBeCools böcker), aktuell med Djingis erövrar planeter, och Tobias Söderlund, författare, aktuell med Spökraketen.

Arrangör: Norstedts

Medverkande: Kalle Landegren, Tobias Söderlund

 

När vetenskap och tro var samma sak – 11:30

Astronomin har alltid fascinerat människan och för 1400-talstänkaren Nicolaus Cusanus fanns inget motsatsförhållande mellan tro och vetenskapen. I bildningsromanen Den florentinska liljan utgår Per Starke från Cusanus liv och tid. I samtal med Maria Küchen, författare med fokus på rymden.

Arrangör: Svenska kyrkan Se människan

Medverkande: Per Starke, Maria Küchen

 

Trekropparsproblemet och de stora idéerna – 13:00

Science fiction är en genre som kan hantera stora perspektiv och vrida på frågor om världen och människan. Romanen Trekropparsproblemet av Liu Cixin kom ut i svensk översättning i samband med att 3 Body Problem blev en tv-serie på Netflix. Boken är den första i en trilogi som fått mycket stort genomslag världen över. Här tar vi en titt på några av de tankar som ligger till grund för böckerna och tv-serien.

Arrangör: Forskning och Framsteg

Medverkande: Ulf Danielsson, Anna Davour

Läs mer om allt som händer på vår scen här

Mer rymd på mässan

Utöver vårt spännande seminarie- och scenprogram har vi även aktiviteter för de små och deras lärare. Under hela mässan arrangerar Rymdstyrelsen tillsammans med Esero Sverige ett pysselbord där man kan bygga solsystem, raketer och stjärnkartor. Vi anordnar även planetarievisningar för barn och unga samt workshops för lärare om att träna och leva som en astronaut, hur man gör för att bo och överleva på månen och hur man kan visualisera rymden i klassrummet.

Tillsammans med Bokmässan välkomnar vi även en av världens största vetenskapspodcasts, No Such Thing As A Fish. Efter 500 avsnitt och en halv miljard nedladdningar har podden givit sig ut på världsturné för att fira att tio år gått sedan de spelade in det första avsnitttet i Covent Garden i London. På Bokmässan kommer James Harkin, Andrew Hunter Murray, Anna Ptaszynski och Dan Schreiber att spela in ett faktaspäckat live-avsnitt där samtalsämnena kan vara allt från raketer till racketar. 

Läs mer om tema Rymden här