Rymdstyrelsen främjar öppen publicering av forskningsresultat

I samband med Open Access Week vill vi på Rymdstyrelsen lyfta fram vårt engagemang för öppen publicering av forskningsresultat.
Illustration som ska representera öppen data
Rymdstyrelsen
´
Publicerad
2024-10-22
Dela artikel:

Rymdstyrelsen kräver normalt att alla publikationer som görs till följd av våra forskningsbidrag ska vara fritt tillgängliga för alla utan fördröjning. Vi strävar efter att alla kan använda och sprida forskningsresultaten från våra satsningar, samtidigt som forskarna behåller rätten att sprida sin egen forskning. Dessutom uppmuntras att forskningsdata hanteras enligt FAIR-principerna (Findable, Accessible, Interoperable, & Reusable) och göras så öppna som möjligt.

Vi samarbetar med flera myndigheter, med Vetenskapsrådet i spetsen, som har i uppdrag att samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata. 

Genom arbetet vill vi bidra till att öka tillgängligheten och spridningen av forskningsresultat, vilket långsiktigt gynnar forskningen genom att möjliggöra snabbare vetenskapliga framsteg och ökad samverkan mellan forskare globalt.

Vi inspireras också av Kungliga bibliotekets (KB) arbete med att främja öppen tillgång under Open Access Week. Deras insatser för att öka medvetenheten om värdet av öppen tillgång till forskningsresultat är ett viktigt steg mot en mer öppen och inkluderande vetenskaplig värld.

Kriterier för FAIR forskningsdata - Vetenskapsrådet