Sverige i rymden

Svensk rymdverksamhet kan sägas startade 1961 då den första svenska raketuppsändningen genomfördes. Raketen, som av pressen kallades Plutnik, sändes upp från Robotbyråns försöksplats i Norrbotten. Fem år senare, 1966, grundades den svenska raketbasen Esrange. 1972 togs ännu ett steg i den svenska rymdverksamheten med bildandet av en svensk rymdmyndighet, Rymdstyrelsen, och ett statligt bolag, Swedish Space Corporation (Rymdbolaget).

Idag finns det flera svenska företag och svenska forskare som arbetar med rymdverksamhet. Sverige har byggt flera satelliter i forskningsfronten. Sverige har också många myndigheter och företag som är duktiga användare av satellitdata.

Det svenska rymdprogrammet genomförs till största delen i internationellt samarbete, främst inom ramen för det europeiska rymdorganet Esa. Sverige har varit medlem i Esa sedan det upprättades 1975. 

Missa inte!

Rymdkanalen logoLetar du efter spännande nyheter med rymdanknytning? Stort som smått? Då ska du besöka vår andra webbplats Rymdkanalen.se

Rymdkanalen är en sajt om rymden. Här kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden.
På Rymdkanalen.se hittar du artiklar, filmer, tips och nyheter, av både lättare och mer avancerad karaktär. Vår ambition är att väcka och öka intresset för naturvetenskap, främst hos unga.

 

 

Senast uppdaterad: 12 oktober 2017