Se ISS passera över himlen

Tycho Brahe blickar upp mot rymdfärjan Discovery från sitt observatorium Uraniborg på ön Ven i Öresund. Bilden togs under Astronomidagarna på Ven som var en del av Astronomiåret 2009.
Tycho Brahe blickar upp mot rymdfärjan Discovery från sitt observatorium Uraniborg på ön Ven i Öresund. På den trettio sekunder långa exponeringen syns Discovery som ett streck lågt på himlen till höger på bilden, strax till höger om Orion. En knapp halvtimme tidigare hade ISS passerat, jagad av rymdfärjan som ett dygn senare hann upp ISS och genomförde den lyckade dockningen.
Bilden togs under Astronomidagarna på Ven som var en del av Astronomiåret 2009. Under tre dagar samlades 200 personer från både Sverige och Danmark för föredrag, workshops, posterutställningar och mycket annat. Inte fullt så många orkade upp till Discovery passerade 04:37 på söndagsmorgonen.
Bild: Mikael Skafar, Astrosweden

Lyser starkare än stjärnorna

När Christer Fuglesang och ISS med den dockade rymdfärjan Discovery susade fram i rymden syntes de från jorden. I Lund till exempel syntes ISS på mellan 10 och 15 graders höjd över horisonten 8–10 september mellan ungefär 20:30 och 22 på kvällen. Den lös då starkare än nästan alla stjärnor.

– Från de sydligaste delarna av Sverige kan det till och med gå att se ISS när Discovery dockar av på kvällen den 8 september, berättade Robert Cumming på Stockholms observatorium. Med lite tur kan det också gå att skymta Discovery på hemvägen natten därpå.

Det gick även att se ISS och Discovery i början av uppdraget. Då kunde morgonpigga i landets sydligare delar följa hur Discovery jagade ikapp ISS inför dockningen.

Det går förstås fortfarande att se ISS ibland, även om inte Christer Fuglesang är ombord. Tyvärr kan bara boende i de sydligare delarna av landet se stationen. Norr om Mälardalen ligger ISS så lågt att den i praktiken inte går att se. Den som vill se var ISS syns kan gå till ESA:s webbplats.

Senast uppdaterad: 12 oktober 2017