Två Galileo-satelliter sänds upp på en rysk raket från Franska Guyana.

Torsdag 20 oktober kl. 12.34 svensk tid är det dags för två händelser i en. Det är de två första satelliterna i det europeiska satellitbaserade navigeringssystemet Galileo som sänds upp samtidigt ombord på en rysk Souyz-raket. De två satelliterna ska senare kompletteras med ytterligare två satelliter för att genomföra fullständig verifiering av navigationssystemet Galileo. Därefter kan de serietillverkade satelliterna sändas upp i omloppsbana, 23 000 km över jordens yta.

Det är första gången den ryska bärraketen sänds upp från en nybyggd plattform i Kourou, Franska Guyana. Genom ett samarbete mellan Europa och Ryssland kan nu ännu fler rakettyper, för olika ändamål, användas på rymdbasen i Kourou.

Svenska företag, främst Ruag Space AB, har levererat olika system till satelliterna

- Omborddatorn som styr och kontrollerar satellitens funktioner (Integrated Command and Data Unit, ICDU).
- Navigationsignalgeneratorn (Navigation Signal Generation Unit, NSGU). Enheten genererar de komplexa digitala signaler som mottagarna på marken använder för att beräkna sin position.
- Digital basbandsprocessor för “Mission Receiver” (MISREC) som används för att ta emot data från markstationer för att säkerställa korrekt systemfunktion.

Dessutom har företaget levererat separationssystemet som skiljer satelliterna från bärraketen efter uppsändningen.

Läs mer on satellitnavigering, Galileosystemet på Rymdkanalen och följ uppsändningen live.

Senast uppdaterad: 21 oktober 2011