Sverige skriver rymdavtal med Frankrike

Rymdstyrelsen har i dagarna skrivit avtal med det franska rymdorganet CNES. Avtalet gäller ett samarbete kring småsatelliter och öppnar nya affärsmöjligheter för svenska rymdföretag att leverera separationssystem och grönt raketbränsle.

CNES konstruerar en ny plattform kallad Myriade Evolutions för småsatelliter, upp till 300 kg, och har skrivit samarbetsavtal med Sverige om att erbjuda svensk teknik till kunderna. Det är i första hand två industriella bidrag som är aktuella:
1. Ett nytt separationssystem som skiljer satelliten från bärraketen när den kommit upp i rymden.
2. Ett unikt miljövänligt framdrivningssystem som består av både bränsle och styrraketer för satelliter.

 - Frankrike är Europas viktigaste rymdnation. Avtalet öppnar nya affärsmöjligheter för svensk rymdteknologi i Europa. Det visar återigen att svensk ingenjörskonst inom rymdområdet är högt värderad och efterfrågad, säger Olle Norberg, GD för Rymdstyrelsen. Avtalet är skrivet på fem år med möjlighet till förlängning.
 
Det är Ruag Space Sweden i Linköping som levererar separationssystemen, det nya avtalet befäster Ruags roll som världsledande för separationssystem. Ecaps, ett dotterbolag till Swedish Space Corporation, har utvecklat nytt miljövänligare raketbränsle med tillhörande styrraketer.

 - Att Frankrike valt att påbörja användning av det svenska gröna raketbränslet är ett stort steg framåt för miljöanpassning inom rymdindustrin, säger Olle Norberg.

Läs pressmeddelandet

Senast uppdaterad: 23 oktober 2012