Slutet för kometjägaren Rosetta

Fredagen den 30 september 2016 avslutar kometjägaren Rosetta sitt uppdrag när den landar på kometen 67P Tjurjumov-Gerasimenko. Du kan följa landningen via Esas sajt under fredagen.

Efter tio års färd i rymden nådde Rosetta år 2014 kometen. Sedan dess har Rosetta följt och kretsat runt kometen, med hjälp av instrumenten ombord har forskarna fått helt unika mätningar och bilder. Nu börjar kometen komma så långt ut i rymden att Rosettas solpaneler inte längre kan ge tillräckligt med energi för att driva instrumenten, därför ska Rosetta avsluta sitt uppdrag.

Kometen, 67P Tjurjumov-Gerasimenko, går i en bana från långt ut i vårt solsystem, in mot solen innan den vänder och åker tillbaka ut i rymden igen. Omloppstiden för kometens bana är drygt sex år.

I Rymdstyrelsens film ”Kometjägaren Rosetta” får vi följa Rosettas rymdresa, från de första planerna för 20 år sedan till den slutliga landningen. Ciceron är Anders Eriksson som är forskare på Institutet för rymdfysik, IRF, han berättar om Rosettas uppdrag men också om de svenska instrument som finns ombord.

Du kan se filmen på Rymdkanalens Youtube-kanal.

 


Infografik om Rosettas mission.

Senast uppdaterad: 30 september 2016