Rymdtävlingen Odysseus

Är du mellan 7 och 22 år? Då är du välkomna att delta i en rymdtävling med fina vinster.

Det står fina vinster och all inclusive-vistelse på spel i rymdtävlingen Odysseus. Det är en europeisk tävling för unga som är intresserade av rymden och naturvetenskap. Nordisk partner är DTU Space på Köpenhamns tekniska universitetet. Slutdatum för tävlingen är den 31 mars 2017 och därefter är det regionfinal i Danmark och final i Frankrike.

För att delta ska du skriva en kort rapport eller göra ett projekt om rymden och lämna in på Odysseus-organisationens webbplats www.odysseus-contest.eu.

De bästa från varje deltagande land i Norden bjuds in till semifinal och ett 3-dagars science camp i Danmark – i Sorø nära Köpenhamn – med resa, kost och logi betalt. Här presenterar deltagarna sina projekt för de andra deltagarna. Så utses vinnaren. Sedan finns det massor med spännande och roliga aktiviteter med bland annat raketbygge, föredrag om rymden, film, sociala aktiviteter och umgänge.

”Det bästa med att delta i Odysseus-tävlingen var att jag fick möjlighet att driva mina egna idéer och träffa människor som kunde hjälpa mig vidare med dem”, berättar svenske Daniel Nilsson som i år var med i Danmark och vann semifinalen i Explorer-kategorin medan han studerade på Luleå tekniska universitet.

Vinnarna i den regionala semifinalen i Danmark kommer till final i Frankrike tillsammans med andra unga från EU. Alla vinnarna mellan 14 och 22 år besökte i år EU:s rymdbas i Franska Guyana i Sydamerika. Det är enkelt att delta: Uppgiften som ska lämnas in är valfri inom några övergripande ämnen. Du bestämmer själv hur mycket du gör utifrån det. Tävlingen är indelad i tre åldersgrupper:

7–13-åringar: Här skickar du bara in en bild eller ett foto via tävlingens webbplats. (Denna kategori kallas Skywalkers. Denna tävling körs enbart på nätet och innebär inga resevinster).

14–18-åringar: Här gör två till tre personer tillsammans en rapport eller ett mindre projekt om ett valfritt ämne inom utvalda områden. Det lämnas in via tävlingens webbplats. (Kategorin kallas Pioneers). 17–22-åringar: Här gör du en rapport eller ett mindre projekt om ett valfritt ämne inom utvalda områden. Det lämnas in via tävlingens webbplats. (Denna kategori kallas Explorers).

För att delta måste du registrera dig på Odysseus-webbplatsen: www.odysseus-contest.eu

Här står allt om reglerna och här finns massor med inspiration för tävlingen. Vi har också en Facebook-sida: https://www.facebook.com/OdysseusRumKonkurrence/?fref=ts

Priser: Pioneers och Explorers: Bland annat: All inclusive-vistelse i Danmark i april. Finalplats med allting betalt i Frankrike nästa sommar. All inclusive-besök på en europeisk rymdforskningsanläggning.

Pioneers, Explorers, Skywalkers: Elektroniska teleskop, medaljer, diplom.

• Kontakt: Emma Aabo Nielsen på DTU Space, Odysseus-ansvarig i Norden. E-post: spacecom@space.dtu.dk eller via mga@space.dtu.dk. Tel.: +45 4525 9769.

 

Senast uppdaterad: 20 januari 2017