Sverige och USA förnyar samarbetsavtal om rymdverksamhet

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Avtalet undertecknades den 6 oktober på House of Sweden i Washington av statssekreteraren, Anders Lönn och Ms Anne Hall, assistant secretary of state. Samtidigt arrangerades ett heldagsseminarium kring svensk-amerikanska rymdsamarbeten.

Sverige och USA har en lång tradition av samarbeten inom området för rymdforskning och rymdteknik.

-       Detta avtal gör det möjligt för oss på Rymdstyrelsen att starta nya samarbetsprojekt med Nasa. I och med förnyandet av avtalet mellan Sverige och USA stärker vi nu plattformen för bilaterala samarbeten mellan forskare, industri och myndigheter, säger Olle Norberg, generaldirektör för Rymdstyrelsen.

Samtidigt som det nya samarbetsavtalet signerades genomfördes ett heldagsseminarium ”Space Cooperations for the Future” på House of Sweden i Washington i samarbete med den svenska ambassaden. Syftet är att visa på rymdverksamhetens möjligheter, rymdverksamhet idag och hur framgångsrika rymdsamarbeten idag kan vara en inspiration för framtiden.

Över tjugo representanter från svenska och amerikanska rymdindustrin, akademiska institutioner och myndigheter presenterar gemensamma projekt inom fyra samarbetsområden:
• Rymdteknik och innovation
• Förstå rymdmiljön (strålning, rymdskrot)
• Rymdvetenskap & utforskning
• Rymden & samhället

Seminariet öppnades av ambassadör Björn Lyrvall. Från Sverige deltog bland annat generaldirektör för Rymdstyrelsen, Olle Norberg, och generaldirektör för MSB, Helene Lindberg. Från USA deltog bland annat chefen för FEMA, Craig Fugate och bitr. chef för Nasa, Dava Newman, samt representanter för amerikansk industri och forskning.

Mer om seminariet: http://www.swedenabroad.com/en-GB/Embassies/Washington/Current-affairs/Events/SEMINAR-Swedish-American-Space-Symposium-sys/

För mer information kontakta:
Johan Marcopoulos, informationsansvarig Rymdstyrelsen.
Tel: 08-40 90 77 88 Mobil: 070-640 64 88
E-post:  johan.marcopoulos@snsb.se

Senast uppdaterad: 7 oktober 2015