Christer Fuglesang får medalj av NASA

Exceptional Service MedalSveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, får NASA:s medalj Exceptional Service Medal. Den delas ut för insatser som på ett betydande sätt bidragit till förbättringar för NASA:s rymduppdrag. Andra som fått medaljen är till exempel Buzz Aldrin från Apollo 11 och NASA:s nuvarande chef Charlie Bolden. Medaljen delas ut den 24 juni i år.  

Christer Fuglesang tilldelas NASA:s medalj, Exceptional Service Medal. Den ges för ”initiativ eller kreativitet utöver det vanliga som bidragit till betydande förbättringar för NASA:s uppdrag inom teknik, flygteknik, rymdfärder, administration, stöd, eller rymdrelaterade verksamheter.” 

– Jag är naturligtvis mycket glad och stolt. Det är en hedrande uppskattning av mitt tidigare arbete som astronaut och en ära att få en medalj som storheter som Buzz Aldrin och Charles Bolden belönats med, säger Christer Fuglesang.
 
Sedan 1 maj i år är Christer Fuglesang stationerad i nederländska Noordwijk där han är chef för europeiska rymdorganet ESA:s division för forskning och tillämpningar. Christer ansvarar bland annat för ESA:s vetenskapliga mål med den bemannade rymdfarten där även rymdstationen ISS ingår.  

Christer kommer inte själv att närvara vid NASA:s ceremoni i Houston den 24 juni eftersom han då befinner sig i Sverige för att fira midsommar.

Bild: NASA
 
För mer information kontakta:
Louise Sjöstrand, Rymdstyrelsen, e-post: louise.sjostrand@snsb.se 
Telefon: 08-627 64 89 Mobil: 070-640 6488

Senast uppdaterad: 23 juni 2010