Nyhetsbrev nr 64

8 december 2006

Fuglesang efter avbruten start

Om man jobbar i rymdbranschen vet man att så här är det ofta. Nu jobbas det mot en start lördag kväll, lokal tid (söndag 02.47 svensk tid). Inte oväntat så satte vädret krokben för en uppskjutning i natt. Många åskådare på plats, liksom i Sverige, blev helt klart besvikna och tyckte nog att det var ett slags antiklimax. Men om man jobbar i rymdbranchen vet man att så här är det ofta.

Det är klart att vi hoppades på uppskjutning när vi klev in i astrovanen till hundratals fotoblixtar och när vi tio minuter senare steg ut vid en rykande Discovery så var det en väldigt speciell känsla. Vi var nästan helt ensamma på startplattan!

Tre timmar före starttiden spändes jag fast i mitt säte på rygg och sedan var det mest att vänta, förutom ett antal radiokommunikationstester då och då. Tittade på mina anteckningar i Noteringsboken för att fräscha upp minnet på det som skulle komma och halvsov långa stunder. Lustigt nog blev jag aldrig ens pirrig - kanske därför att jag hela tiden var tveksam till att vi skulle komma iväg p.g.a. vädret.

När avbrottet ("scrub" på NASA-lingo) meddelades så hade jag min lilla uppgift att utföra: säkra pyrolådan som kan spränga bort ingångsluckan med en spärrpinne. Men sedan tog det ytterligare en timme innan vi kunde lämna de mindre bekväma sätena. Det var skönt att få massage efter en sen middag:-)

Nu jobbas det mot en start lördag kväll (20.47 lokal tid), men väderutsikterna är inte de bästa för lördag heller. Det är möjligt att vi inte ens gör ett försök då, men det återstår att se. I morgon (fredag) har besättningen i princip ledig dag, fast vi fortsätter vara i karantänen, så förutom några av de allra närmaste som kan komma på besök till Beach House är vi för oss själva.

/Christer

Senast uppdaterad: 22 juni 2009