Nyhetsbrev nr 52

Houston, 28 september, 2006

Alla vänner: nytt startdatum!

Jag sitter i en heldagssimulering, men har några minuter över då och då för email-arbete. Vad gjorde vi för bara tio-femton år sedan när det inte fanns!?? Alldeles nyligen kom det ett e-mail från vår flygledning med besked om att de beslutat att vårt nya ”inte-före” startdatum har framflyttats till 7 december. Under den gångna veckan har det diskuterats i alla inblandade grupper och organisationer och ingenting har framkommit som visar på att inte allt skulle kunna hinna bli färdigt i tid före 7/12. Så återigen har vi ett nytt startdatum – men nu tidigare än föregående. Det hade jag aldrig förväntat mig! Fast på tal om startdatum så hörde jag att STS-115 hade totalt 14 officiella olika datum innan de slutligen kom iväg. Många av dem var naturligtvis under de sista veckorna när de hade både väder- och tekniska problem i Florida.

 

STS 116 Besättning

Det officiella besättningsfotot har kommit ut. Efter en lång urvalsprocess kom vi överens om ett foto som alla gillar. Klicka på bilden för förstoring (3MB). © NASA

I besättningen är vi inte speciellt glada över framflyttningen. Nu får vi trycka ihop tio veckors träning till nio. Endast ett fåtal träningspass kommer att skippas, t.ex. den rymdpromenadsövning i poolen som vi missade härförleden. Enligt vår schemaläggare så ökar vår genomsnittliga arbetsbelastning från 42 tim/vecka till 46 tim/vecka. Fast då tror jag han inkluderar en del gym- och kontorstid, som alltid måste finnas med. Naturligtvis så har en del vänner och släktingar redan planerat semester i Florida med början runt 14 december – vi får hoppas att de kan planera om.

När vi har heldagsimuleringar så förses vi med rymdmat i simulatorn. Det brukar vara lite blandat av vad som verkar finnas över. Så idag blev i alla fall vi rookies överraskade när vi upptäckte att vi hade fått mat från våra beställda menyer, med färgkodning och allt. Så är det att vara Prime Crew. Det första jag gjorde i ordning till mig var ”gröna bönor och svamp” (det var helt enkelt det första jag fick tag i) – tryckte in varmvatten i den vakuumförpackade plastpåsen och lät den ”suga till sig”. När jag långt senare hade tid att äta maträtten i ljummet tillstånd var det inte speciellt gott. Fast räkcocktailen var god :-)

Varje besättningsmedlem har en färg och alla individuella saker märks med färglappar: klädskåp, rymddräkter, sovsäckar och även maträtter. Min färg är orange, vilket kommer att glädja alla mina vänner på Fysiksektionen på Teknis när de hör det.

Vårt officiella besättningsfoto har kommit ut. Vi tog ett tjugotal bilder och urvalsprocessen var lång, men till slut kom vi överens om ett foto som alla gillar. Hoppas att andra också uppskattar det.

Slutligen liten rymd-trivia jag såg igår. Någon har räknat ut att hittills i alla bemannade rymdfarkostsuppskjutningar har man totalt haft 995 ”person-säten”. Alltså inte olika personer, ty däri ingår många som flugit både två, tre och fler gånger. Men det betyder att när vi startar så blir det plats nummer 996 till 1002 och det naturligaste sättet att dela ut de plasterna på blir 996 till befälhavaren, 997 till piloten, 998 till MS1, 999 till MS2 o.s.v. till 1005 för MS5. Gissa vem som får plats 1000! Om de har räknat rätt.


Hälsningar,

Christer

Senast uppdaterad: 22 juni 2009