Nyhetsbrev nr 51

Houston, 21 september, 2006

Hej!

För ett par timmar sedan landade Atlantis efter ytterligare en mycket lyckad rymdfärd. Visserligen fick de stanna uppe en dag extra p.g.a. att väderförhållandena vid Cape inte var så bra samt att markkontrollen ville undersöka vad det var för UFO (Unidentified Flying Object – oidentifierat flygande objekt) som skuggade rymdfärjan i banan runt jorden. Förmodligen var det någon utfyllnadsbit av plast som skakat loss när befälhavaren och piloten testade flygkontrollsystemen dagen innan och det bedömdes inte vara av någon fara alls.

Atlantis landar på Kennedy Space Center tidigt på morgonen den 21 september

Atlantis landar på Kennedy Space Center tidigt på morgonen den 21 september. ©NASA

De tre rymdpromenaderna gick mycket bra även om två bultar lossnade och flöt iväg. I det här fallet var det bara en förarglig fadäs och inget problem. Bultarna ska egentligen sitta kvar i den yttre delen när de skruvas ut, men två av de flera hundra bultarna de jobbade med lossnade alltså på något sätt. När Beamer och jag monterar P5 så har vi ett par likadana bultar var – för att elektrisk ”jorda” P5 till P4 – så vi får nu tänka på att vara extra försiktiga med dessa. 

Det har varit rena trafikstockningen på ISS den här veckan! Atlantis avdockade i söndags och bara timmar senare startade en Soyuz från Kazakstan, med en ny långtidsbesättning för ISS och den första kvinnliga rymdturisten. Sedan avdockades en Progress från ISS med mängder av sopor; den bromsades i sin bana så att den föll in i atmosfären och brann upp. Två dagar efter start så dockade så Soyuzen med ISS, så nu är det fullt hus där igen. Ett tag var det alltså tolv personer på tre olika farkoster samtidigt i rymden!

Nu inriktas fokus mer och mer på oss, STS-116/ISS-12A.1. Allting flyter mycket bra, så bra att programledningen undersöker om vi inte kan starta en vecka tidigare, d.v.s. den 7/12! Mycket för att kunna avsluta flygningen tid före jul, då de flesta vill ha ledigt. I besättningen är vi mindre glada, då vårt träningsschema redan är fullbokat, vilket jag ju nämnde i förra brevet. Om det här går igenom så kommer det nog att bli övningar på en del helgdagar t.o.m. Dessutom har en del släktingar och vänner redan börjat göra sina resplaner till Florida och jag hoppas de inte spikat de för hårt i så fall. Vi får se. Om en vecka (28/9) är det möte på hög nivå och något besked borde komma ut av det.

De sista veckorna har varit hektiska med mycket att göra. Det går bl.a. ut över gymmet, dit jag bara hunnit en gång per vecka. Fast å andra sidan var jag två gånger i poolen förra veckan och de kan man nog räkna som gympass också. Senare idag flyger jag till Cape igen – tredje gången på fyra veckor.

Hälsningar,
Christer

Senast uppdaterad: 22 juni 2009