Nyhetsbrev nr 46

Houston, 18 juni 2006

Hej!     

I veckan som gick var det slutövningar på Kennedy Space Center för STS-121 besättningen. Under det s.k. TCDT (Terminal Count Down Test) simuleras hela starten med påklädning av rymddräkter och intagande av platserna i rymdfärjan som står på startplattan i Florida.

Många tekniska system körs också igenom som om det vore riktig start, men fem sekunder före ”lift-off” så simuleras ett motorproblem och besättningen övar nödutrymning ur färjan. I samband med detta hölls (den 17/6) det avgörande mötet för att bestämma om Discovery var redo att flyga, Flight Readiness Review, och det beslöts att officiellt fastställa den 1 juli som första startdatum.

Vissa inflytelserika personer vid mötet tyckte att man borde göra ännu fler ändringar på den externa tanken innan rymdfärjan kan anses flygklar igen. Men då man nu har rymdstationen som möjlig räddningsplats för besättningen ifall en Columbia-liknande händelse skulle ske under starten tyckte de flesta att det var OK att starta.

Jag måste säga att jag håller med.

Besättningen på STS-121

Besättningen på STS-121 på väg till slutövning vid Kennedy Space Center i Florida.
Foto: NASA/Kim Shiflett

För min del har det skett nya förändringar vad gäller uppgifter under flygningen. Chefen för NASA-astronauterna hade börjat oroa sig för att Suni Williams, som följer med oss upp på STS-116 och som byter av Thomas Reiter som långtidsbesättningsmedlem på rymdstationen, skulle hamna i en situation där hon utan någon erfarenhet av rymdpromenader skulle behöva leda en likaledes oerfaren ryss på en rymdpromenad.

Enligt nuvarande plan ska hon göra rymdpromenaden med en erfaren amerikan som borde vara på ISS när vi kommer dit. Men om rymdfärjeprogrammet försenas igen – så att vi kanske inte startar förrän i mars eller så – så kan det hända att Suni blir ensam amerikan på ISS med två ryssar, varav ingen har gjort rymdpromenad tidigare. I det läget tyckte astronautchefen att det vore bäst om hon kunde få lite erfarenhet genom att göra vår tredje rymdpromenad under själva rymdfärjeflygningen med Beamer. Förslaget var inte speciellt populärt men då inget riktigt principiellt hinder kunde upptäckas blev det fastställt.

Enligt den nya grundplanen så gör Beamer och jag de två första rymdpromenaderna därefter gör Beamer och Suni den tredje. Men om något inte går som planerat under flygningen så att rymdpromenad tre inte längre kan genomföras enligt grundplanen, så blir det Beamer och jag som går ut tillsammans även vid den tredje rymdpromenaden (i vissa scenarier kan det t.o.m. bli en fjärde gång).

I luftslussen påklädda rymdpromenadsdräkter. Beamer t.h., jag t.v. I mitten sitter BO.

I luftslussen påklädda rymdpromenadsdräkter. Beamer t.h., jag t.v. I mitten sitter BO.

Det har också tillkommit en ny uppgift, fast helt oberoende av rymdpromenadsändringen ovan. Dagen mellan första och andra rymdpromenaderna så ska en av de två nuvarande solpanelerna dras ihop. Det måste ske för att de två solpaneler som flygningen före oss, STS-115/ISS-12A, sätter på plats ska kunna börja rotera och på så sätt hela tiden peka mot solen. Ihopveckningen är något som många oroats av länge.

Solpanelen är tunn och delikat och har varit däruppe i sex år. Det är mycket möjligt att den inte kommer att veckas ihop som det är tänkt. Roman och jag kommer att bli de som specialtränas för att noga observera den delikata operationen och snabbt kunna upptäcka eventuella felaktigheter och i så fall avbryta det hela. För ett par veckor sedan deltog jag i en första simulering av detta, men då spelade vi att allt gick bra, så det var lätt.

Columbus lastas på Beluga-planet för transport till Florida.© ESA

Columbus lastas på Beluga-planet för transport till Florida.© ESA

Den nu aktuella STS-121 kommer inte att bygga vidare på ISS, men bygget återupptas med STS-115/ISS-12A i augusti-september. Sedan kan det gå snabbt, om det vill sig väl. Enligt NASA:s (optimistiska?) planer så ska tre rymdfärjor upp i år och fem år 2007. ESA:s laboratoriemodul Columbus är nu på den sjunde i ordningen och planeras till september nästa år. Modulen flögs för tre veckor sedan till Florida med ett specialflygplan för stora transporter, kallat Beluga.

Sommarvärmen tycks ha kommit både i Sverige och i Houston. Det ska bli härligt att komma hem och fira midsommar i skärgården. Därefter blir det lite arbete med konferens – där jag är inbjuden att prata om ljusblixtarna i rymden -  och annat några dagar, men sedan tio dagar ren semester.

I bästa sommarvädret, eller hur!?

Hälsningar,

Christer

Senast uppdaterad: 22 juni 2009