Nyhetsbrev nr 15

Houston, 16/2 2003

 
Kära vänner,

 
Två veckor har gått sedan Columbia-katastrofen och händelsen börjar sjunka in i medvetandet, fast ibland är det fortfarande svårt att tro att det verkligen är sant. Flaggorna vajar alltjämt på halv stång. Det har varit omvälvande och det har verkligen inte varit två normala veckor, om nu någon skulle ha trott det. Nästan alla av de drygt hundra astronauterna på Johnson Space Centre, JSC, i Houston har varit med och hjälpt till på olika sätt. En katastrofplan fanns beredd, utarbetad efter Challenger-olyckan 1986, och maskineriet har gått fantastiskt smidigt. Varje astronaut utser efter en tid på NASA en kontaktperson de kallas för CACO. Det är en annan astronaut och god vän med familjen, som omedelbart rycker in ifall något inträffar. Så skedde nu och dessutom utsågs ytterligare två familjestödjare till var och av de sju omkomnas familjer. Ännu fler astronauter hjälpte de omkomnas familjer med praktiska göromål, t.ex. hämtade anhöriga på flygplatsen eller lagade mat.

Ett ”Action Centre” upprättades och bemannades av två astronauter dygnet om. Centret fungerade som allmän informationscentral och speciellt som sambandscentral för de femtontal astronauter som i skift hjälpte till ute på fältet med att leta efter nerfallna delar. Astronautkårens uppgift ute på fältet var framför allt att ledsaga resterna av de förolyckade. En del astronauter fortsatte dock med sitt vanliga arbete, vi har ju fortfarande en rymdstation där uppe med tre stycken ombord och stationen måste fortsätta skötas. Flera astronauter har nu också utsetts till att ingå i de analysgrupper som tillsats för att utreda orsaken till olyckan.

Själv hjälpte jag till med några saker för Ilans familj och så tog jag ett nattskift i ”Action Centre”. Det känns alltid bättre när man kan göra något konkret. Men för oss som ingår i de närmaste besättningarna för flygning gäller det att så snart som möjligt återgå till träningen igen.

Veckan efter olyckan var det många minnehögtider: På flera av NASA:s center, i många kyrkor härikring, i Washington och även i andra stora städer t.ex. Paris. På Johnson Space Centre var det en sluten ceremoni för alla som jobbar här, alla nuvarande och f.d. astronauter med makar samt diverse VIP från i första hand Washington DC. Drygt 10 000 personer varav flera hundra astronauter samlades utomhus i fint solsken. President Bush var där och gav sitt stöd till fortsatta bemannade rymdflygningar. Det var faktiskt första gången som den f.d. Texas-guvernören besökte JSC!

Förra helgen flög min fru Lisa och jag till Israel för att närvara vid Ilan Ramons begravning. Vi var sju astronauter där, flera med fruar, från NASA, ESA och Kanada. När kistan anlände till Tel Avivs flygplats hölls det en fantastisk fin statscermoni. Statsministern och presidenten var där och höll tal, flera f.d. statsministrar, Regeringen, militärcheferna (Ilan var flygvapenofficer) och mer press än jag någonsin har sett.
Olyckan har drabbat Israel oerhört hårt. Vi i delegationen från Houston behandlades som VIP:ar och satt precis bakom familjen, presidenten och statsministern.

Begravningen av Ilan skedde påföljande dag och var mer privat, utan press och offentligheter. Ilan jordfästes i en skogsluttning med vacker utsikt över Israeldalen i norra delen av landet.

Nästa dag ordnade våra värdar, Israels flygvapen, en tur till Jerusalem. På vägen tillbaka till Tel Aviv planterade vi träd till minne av de sju Columbia-astronauterna. Bara någon månad tidigare hade Ilan planterat sju träd på samma plats för dem som omkom i Challengerolyckan 1986. Tyvärr var det sent på kvällen när vi gjorde detta så vi kunde inte se omgivningen, men det verkade vara ett vackert landskap runt i kring platsen.

I fredags var jag tillbaka på mitt kontor i Houston och där möttes jag av ett normalt träningsprogram för nästa vecka, bara lite mindre intensivt. Ingen vet ännu när det kan bli dags för uppskjutning, men man vill vara beredd för alla möjligheter.

 

Hälsningar,

Christer Fuglesang

 

 
Mer information om Columbia hittar du på http://www.nasa.gov/columbia/
 

Senast uppdaterad: 4 juni 2009