Christer Fuglesangs nyhetsbrev 29 STS-128

       Crew Quarter, JSC, 17/8, 2009


Hej,

 

Nu känns det som om starten närmar sig med stormsteg. För en timme sedan flyttade jag tillsammans med resten av besättningen in i besättningskvarteren på Johnson Space Center. Nu sitter vi runt det stora konferensbordet och tittar på en halv-dokumentär om Apollo-11. Klockan är två på natten och vi bör hålla oss vakna i tre timmar till. De sista dagarna före start ska vi sova mellan sju på morgonen och tre på efter middagen. Startförsöket som nu tämligen säkert kommer att bli den 24/8 kl. 01:58 lokal Floridatid (07:58 i Sverige).

Om inte vädret sätter käppar i hjulet. Orkansäsongen har nu dragit igång på allvar och flera oväder har uppenbarat sig på Atlanten. Den tropiska stormen Bill förväntas inom kort uppnå orkanstyrka, men den når troligen inte Florida.

Kevin, Jose och Nicole väntar på att CJ ska sätta igång kvällens film i besättningskvarteret.

Kevin, Jose och Nicole väntar på att CJ ska sätta igång kvällens film i besättningskvarteret.

Vi är inte helt isolerade i karantänen. En del instruktörer kan komma hit om vi har frågor liksom makar och barn över 10 år. Fast alla som ska träffa oss måste först kollas upp av läkare. Under de närmaste dagarna kommer jag att gå igenom anteckningar och utdelat material som vi fått under nästan ett års träning. Det viktigaste tar jag med mig i min privata anteckningsbok, Crew Notebook. Här i besättningskvarteren finns också många verktyg, apparater m.m. att öva på, t.ex. sånt vi använder under rymdpromenaderna.

På onsdag eftermiddag flyger vi till Cape och flyttar in i besättningskvarteren där.

I och med att karantänen börjat så har ”rymdschackpartiet” startat. Jag gjorde första draget för två timmar sedan: d2-d4. Följ partiet och rösta fram drag på: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/schack-christer-fuglesang-1.844628

Det närmar sig!

Hälsningar,

Christer

 

Nicole ”utsatt” för basdatatagning för något medicinskt experiment.

Nicole ”utsatt” för basdatatagning för något medicinskt experiment.

 

Sista träningsdagen fick vi tillfälle att titta på en riktig modell av plattformen PAS som vi nu ska fälla ut under trdeje rymdpromenades. Här provar Danny hur det känns.

Sista träningsdagen fick vi tillfälle att titta på en riktig modell av plattformen PAS som vi ska fälla ut under tredje rymdpromenaden. Här provar Danny hur det känns.

 

En sista repetition av hur koppla vattenslangar för olika ändamål i rymdfärjan. Jose och CJ utreder saken tillsammans.

En sista repetition av hur man kopplar vattenslangar för olika ändamål i rymdfärjan. Jose och CJ utreder saken tillsammans.

 

CJ har lyckats koppla in ett filter på rätt ställe.

 CJ har lyckats koppla in ett filter på rätt ställe


...under tiden studerar Pat och Danny de senaste emailen på sina BlackBerrys.

.....under tiden studerar Pat och Danny de senaste e-mailen på sina BlackBerrys.

 

.


 

Senast uppdaterad: 17 augusti 2009