Christer Fuglesangs nyhetsbrev 25, STS-128

        Houston, 27/7 2009


Vilken cirkus!

Jag har sagt det förr - att man måste vara flexibel i rymduppskjutningsbranschen – men den senaste veckan överträffar allt. Samtliga datum från den 18/8 till den 25/8 har nämnts som möjliga startdatum och när vi gick hem i fredags var det sagt att 25/8 var tidigaste möjliga dag. Och när jag kom till jobbet i morse hade vi en ny träningsplan, inklusive tre resor över till KSC för olika ändamål. Men några timmar senare var det 24:e som gällde, och nu pratas det om den 23:e i stället. Med detta flyttas också våra resor till Florida och troligen hamnar startgenrepet TCDT runt 6-7 augusti (efter att ha varit 9-11 några dagar). Det gör det inte lätt att planera in något annat direkt. Bl.a. är det några journalister som vill komma till Houston och göra intervjuer och jag kan ju inte lova något eftersom jag inte har ett säkert schema..

Huvudorsaken till alla ändringar är att man vill ha upp oss så fort som möjligt men utan att vår flygning ska kollidera, i tiden!, med nästa farkost till ISS som är det japanska lastfartyget HTV. Eftersom testerna på vår externa tank samt övriga förberedelser gått över förväntan bra under helgen så åker vårt startdatum fram och tillbaka just nu.

Vår rymdfärja Discovery har idag monterats på tanken i den enorma sammansättningsbyggnaden VAB (Vehicle Assembly Building). http://science.ksc.nasa.gov/facilities/vab.html

Discovery Rollover to VAB © NASA     Discovery Rollover to VAB © NASA

Discovery Rollover to VAB © NASA

 

 

 

Discovery  monteras ihop med bränsletanken och sidoraketerna.

 

 

 

 

 
I början på nästa vecka rullar hela ”stacken” det vill säga den externa tanken, de två fastbränsleraketerna (på sidorna) samt Discovery i mitten ut till startplattan. I morse var planen att utrullningen skull ske den 5/8, men nu verkar det bli den 3:e istället. Hur som helst hoppas vi i besättningen att vi kan flyga ner till Cape och vara med under utkörningen.

Träningsmässigt är det mest repetitioner nu (se bl.a. bilderna nedan). Fast i morgon ska Danny och jag dyka med Zeb i rymdpromenadspoolen med tuber för att titta på en del uppgifter vi kanske får ta över efter STS-127. Den flygningen är snart klar och i stort sett gick alla de fem rymdpromenaderna bra, men några småsaker återstår. På fredag har vi allra sista rymdpromenadsövningen med rymddräkter. Det är EVA3 och jag hoppas den går lika bra som när vi gjorde sista EVA2-övningen förra veckan. Onsdag-torsdag flyger vi över till Cape. Åtminstone den här veckans schema verkar ligga någorlunda fast.


Hälsningar,

Christer

 

Det allra sista vi gör i MPLM innan vi stänger igen modulen är att ta alla lampor från den och ge till ISS.

Det allra sista vi gör i MPLM innan vi stänger igen modulen är att ta alla lampor från den och ge till ISS. Lamporna på rymdstationen har en tendens att gå sönder ofta och de behöver ständigt nya. Här provar jag på att skruva på en lampa (fast när det ska göras på riktigt kommer alla lampor att vara släckta och vi får jobba med ficklampor).


En repetition av hur kopplingarna till ammoniaktanken fungerar och ska skötas

En repetition av hur kopplingarna till ammoniaktanken fungerar och ska skötas. Det finns gott om liknade kopplingar på ISS och de var designade för att kunna hanteras lätt. Men det visade sig att de kunde läcka och ha andra problem, så nu har vi komplicerade procedurer för varje gång de ska öppnas och stängas. Runt bordet från Pat i förgrunden medurs: Nicole, CJ, Zeb och Danny.

 

lite extra potträning. 

Det blev lite problem med rymdstationens ena toalett under STS-127, så bäst att få lite extra potträning.

 

Löpbandet

Löpbandet vi har med oss upp kommer till att börja med installeras i Nod-2 ”Harmony”, mellan två besättningskajutor. Senare flyttas den till Nod-3 ”Tranquility”.

 

Nicole framför kajutan (eller snarare modellen av den) som hon ska bo i under större delen av hösten.

Nicole framför kajutan (eller snarare modellen av den) som hon ska bo i under större delen av hösten. En liknande har vi också med oss i MPLM:en som ska installeras i den japanska modulen Kibo.

 


 

Senast uppdaterad: 28 juli 2009