Nyhetsbrev 16, STS-128

En händelserik vecka!                                                                  Houston, 2009-05-24

Rymdfärjan Atlantis avslutatde precis det sista serviceuppdraget till rymdteleskopet Hubble med en perfekt landning på Edwards Air Force Base i Kalifornien. Atlantis koAtlantis landarm iväg på första försöket den 11 maj och efter fem långa och emellanåt spännande rymdpromenader kunde de lämna en topptrimmad Hubble för många års arbete och nya upptäckter. Men sedan ville inte vädret riktigt samarbeta med rymdfärjan. De sju ombord snurrade två extra dygn runt jorden i förhoppning om att kunna landa i Florida, men till slut fick man ge upp och de gick alltså ner i Kalifornien. F.ö. den 53:e av 126 flygningar som slutat där.
Detta lär dock inte påverka våra planer för STS-128, utan vi kan lugnt jobba vidare mot den 6:e augusti. Nu återstår endast STS-127 före oss, planerad till 13:e juni.

ESA:s nya astronauterOch så har ESA gjort sitt val: sex nya astronautkandidater presenterades i onsdags i Paris. Uttagningen gick relativt fort den här gången, jämfört med förra gången då jag blev utvald (1992). Då tog hela processen nästan två år nu gick det istället på ganska precis ett år. Det var ett tämligen ”politiskt korrekt” val, med kandidater från de tre stora bidragsländerna till det bemannade rymdprogrammet: Tyskland, Frankrike och Italien (som fick två kandidater) och två länder som ännu inte haft någon ESA-astronaut. Roligast är att Andreas Mogensen från Danmark nu sällar sig till vår skara som den andre skandinaven. Jag ringde honom och gratulerade så mycket. Han var mycket glad och berättade att ESA sagt att om det går, så ska hela det nya gänget komma till Florida och se min uppsändning i augusti. Den sjätte astronautkandidaten kommer från Storbritannien och det kan eventuellt förvåna någon då detta land med så stora utforskartraditioner faktiskt inte deltar i rymdstationssamarbetet.
Men på sistone har man diskuterat på hög nivå i London om det inte är dags att ansluta sig till ESA:s bemannade program och det här är kanske en vink om detta, eller åtminstone ett uttryck av förhoppning från ESA:s sida.

En av de italienska kandidaterna är kvinna: Samatha Cristoforetti, stridspilot i Italienska flygvapnet. Inget förvånande med det, men jag var lite förvånad över att så många av de nya astronauterna är piloter, hela fyra stycken. (Läs och hör mer på http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8060625.stm)

Charles BoldenPresident Obama har äntligen nominerat en ny chef till NASA. Det är den förre astronauten Charles Bolden, 62 år och f.d. general i Marinkåren. I astronautkåren är naturligtvis spänningen stor över att få en gammal kollega som ny högste chef. Det är f.ö. andra gången. Richard Truly, som flög ett par av de allra första rymdfärjefärderna, var NASA-chef mellan 1989 och 1992. Jag har själv aldrig träffat Bolden, men han har mycket gott rykte bland de som känner honom. Han var aktiv astronaut från 1981 till 1994 och var förste afro-amerikan att föra befäl på en rymdfärja.


Totalt flög han fyra gånger. Läs mer här:
http://www.jsc.nasa.gov/Bios/htmlbios/bolden-cf.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Bolden
Nu ska jag förbereda grillen. Snart kommer hela besättningen hem till oss för en avslappnad kväll tillsammans. I morgon, måndag, är det helgdag i USA: Memorial Day.

Hälsningar,

Christer

 

 
 

Senast uppdaterad: 22 juni 2009