Nyhetsbrev 15, STS-128

Hej i sommarvärmen!                                                                    Houston, 2009-05-0

Jag hör att det redan har varit ren sommarvärme i Sverige Ställningen Fuglesang har handen på är ARS, Atmosphere Revitalization System.och samma sak gäller för Houston. Uppemot 30
grader på dagarna. Temperaturen börjar också stiga i rymdflygförberedelserna.
Idag ska vi ha vår första heldagsimulering, där både besättning och markkontrollen deltar.. Vi ska simulera den första hela dagen på ISS, flygdag 4 (FD4). Det viktigaste som händer FD4 är att vår lastmodul, MPLM, kopplas ihop med rymdstationen.
Kevin är huvudman till att sköta robotarmen och föra in MPLM på plats, medan jag är involverad i själva hopkopplingen. Via datorkommandon sköter jag krokarna och bultarna som drar in MPLM på plats och skruvar ihop den ordentligt på ISS.

Fuglesang och en kollega lär sig hur man syr ihop sår.Därefter påbörjar en tämligen omständlig procedur för att kontrollera att allt är lufttätt innan vi efter flera timmar kan öppna luckan.

Simuleringen börjar efter lunch och håller på fram till kl. 22 i kväll. Därefter är det dags för en rymdpromenadsövning med utvärdering som startar klockan 7 i morgon bitti i poolen.

Ungefär mitt i träningsflödet så utvärderas det hur det går med rymdpromenaderna: både hur vi astronauter klarar oss rent tekniskt, men också en kontroll av att upplägget och tidsplanen är vettig.
Normalt behövs det bara en utvärdering per rymdpromenad, men det händer att det blir ”bakläxa” och man får göra en till. På torsdag följer sedan ytterligare en utvärdering av den andra rymdpromenaden som jag deltar i.

De två startramperna på KSC med var sin rymdfärja, Endeavour t.v. och Atlantis t.h. Bild: FuglesangFörra veckan var det dags för ytterligare ett besök på KSC i Florida, med titt på hur packning av MPLM:n och alla dess väskor går. Det börjar redan se halvfullt ut inne i lastmodulen. På KSC:s bägge startplattor för rymdfärjor stod var sin rymdfärja, vilket nog är sista gången det kommer att ske. När vi lyfte från rymdfärjelandningsbanan på KSC med vårt T-38-flygplan så kunde jag ta några bilder av färjorna. Till vänster syntes Endeavour som står redo som räddningsfärja om något händer med Atlantis, som stod till höger. Atlantis har nu fått sitt startdatum framflyttat ett dygn till den 11 maj, då den förhoppningsvis lyfter mot rymdteleskopet Hubble.
Med på Atlantis är en av mina närmare vänner här i Houston, Mike Massimino. En rolig italienskättling från New York. Han har som förste astronaut börjat twittra om sina sista förberedelser inför rymdstarten: http://twitter.com/Astro_Mike.

Själv har jag utlyst en tävlig för landets alla elever i åk 6 till 8 på Youtube.
Vinnarklassen kommer jag att dra i tyngdlöshet under min flygning.

Slutligen vill jag passa på att tacka Per Tegnér för många års mycket gott samarbete och ser fram emot en lika rolig tid med Olle Norberg!
Per avgick nyligen som generaldirektör på Rymdstyrelsen efter drygt tio intensiva år, men vad jag förstår lämnar han inte rymdvärlden helt än på ett tag. Olle är chef på ESRANGE, men övertar nu generaldirektörskapet på Rymdstyrelsen från 1:a juni. Jag känner Olle sedan tidigare och det är ett utmärkt val av ny RS-chef. Tack, resp. Välkommen!


Hälsningar,

Christer
 

 

Senast uppdaterad: 17 juni 2009