Christer Fuglesangs nyhetsbrev 23, STS-128

 Houston, 2009-07-14

Hej!

Vädret i Florida strular till det för oss! Tre gånger de senaste dagarna har man fått ge upp startförsök med STS-127. Första försöket, 11/7 gav man upp redan en dag i förväg då blixtnedslag runt farkosten på startplatten ledde till att man ville kontrollera allt noga så att inget skadats av blixten. Dessutom var väderutsikterna ändå inte så bra inför lördagen 11/7. Men både i söndags och måndags gjorde man allt och besättningen fick sitta fastspända i rymdfärjan och vänta i ett par timmar till dess man gav upp ca en kvart före ”take-off”. Nedräkningsklockan stod då i bägge fallen på 9:00, d.v.s. nio minuter kvar, men i praktiken gav man upp lite före detta. Det finns nämligen inbyggda hållpunkter i nedräkningen då man stannar klockan och väntar på att den verkliga tiden s.a.s. ska hinna ifatt. Detta har man för att ha marginal om något mindre problem dyker upp som man då hinner fixa till. Fast vädret fixar man inte så lätt, så det var bara att ge upp. Det fanns åskväder alldeles för nära för att riskera en start. Jag kände med besättningen ombord. Samma sak hände ju oss på STS-116 den 7 december 2006, vid vårt första startförsök. Fast då tror jag vi bara var fem minuter från T0. Men en som borde vara van vid väntande nu är Roman, som var vår befälhavare på STS-116,. Han är befälhavare på STS-127 också.

Det var först sagt att sista chansen för STS-127 under det här ”startfönstret” var den 14/7, d.v.s. idag. Sedan måste man vänta till efter en Progressfarkost dockat med ISS, vilket ska ske den 26 juli. Men i den här branschen verkar man aldrig säga sista ordet. Så nu försöker man två dagar till med STS-127: den 15:e och 16:e och priset man betalar är att deras resa blir kortad men en eller två dagar, respektive.

Så vad händer då med oss? Ja, än så länge har ingen sagt något officiellt utan vi fortsätter mot den 18/8, fast få tror att det är realistiskt. Men innan STS-127 kommit iväg, alternativt måste vänta till efter den 26/7, så är det inte mödan värt att göra nya detaljerade planer. Gissningsvis så blir vi försenade i åtminstone några dagar även om STS-127 startar i morgon (den 15:e). Men om STS-127 förskjuts till slutet av juli så riskerar vi att hamna i en trafikstockning till rymdstationen i september och oktober.

I början av september skjuts den första japanska lastfarkosten, HTV (liknande ESA:s ATV) upp och den beräknas komma till ISS den 7/9. Sedan är det dags för Soyuz-utbyte, som förbereds med en Progress-avdockning den 29/9 följt av Souyz-dockning den 2/10 och avdockning den 11/10. Det ryktas om att vi, i värsta fall, kanske blir tvungna att vänta ända till andra halva av oktober. Fast först ska vi se om inte STS-127 kan komma iväg någon av de närmaste dagarna! Men som sagt i den här branschen är aldrig sista ordet sagt.

Träning och andra förberedelser rullar på. Se bl.a. bilderna nedan. Under två veckor bar jag en s.k. aktivitetsklocka på vänster arm (man skulle ha den på sin icke-dominanta arm) samt förde loggbok varje morgon över hur mycket och hur bra jag sovit under natten. Det är ett experiment som ska undersöka hur vi sover i rymden jämfört med på jorden. Aktivitetsklockan mäter hur mycket jag rör mig samt ljusnivå. Idag fick jag resultaten av de två veckorna och i stort sett stämde min uppfattning om hur mycket jag sov med hur forskarna tolkade aktivitetsklockan. I snitt hade jag uppskattat en halvtimme mer per natt än de. Enligt klockan sov jag faktiskt under sju timmar per natt. Kul att få sån data.

 

Vid den stora s.k. Bänkgenomgången, då går vi igenom och kollar att det är som vi förväntar oss. Det inkluderar också våra personliga lådor med kläder, toalettartiklar, pennor och dylikt.


Förra veckan hade vi den stora s.k. Bänkgenomgången. Det mesta som packas på mellandäck på rymdfärjan går vi igenom och kollar att det är som vi förväntar oss. Det inkluderar också våra personliga lådor med kläder, toalettartiklar, pennor och dylikt.

 

 

 

 


Fuglesang inspekterar sin rymddräkt inför packningVid Bänkgenomgången kunde jag också inspektera ”min” rymddräkt.
Här poserar jag tillsammans med de som ansvarar för dräkten.

 

 

 

 

 

 


Jose kollar att en av datorerna är OK

Jose kollar att en av datorerna är OK under Bänkgenomgången.

 

Några har nog noterat att Jose har börjat twittra: http://twitter.com/astro_jose. Det är flera astronauter som genom Twitter berättar om förberedelser inför kommande flygningar. Jag kommer också att prova på det om ett tag. Tänkte börja strax innan vi åker till Florida för sista genrepet, TCDT (Terminal Count Down Test). Något twitter från rymden blir det dock inte (riktigt twitter går f.ö. inte att göra från rymden). Det betyder att nyhetsbreven i sin nuvarande form kommer att fasas ut. Men det blir snarare mer information från min sida dels genom twitter och dels genom att jag kommer att fortsätta publicera bilder och bildtexter på den nya Rymdkanalen, rymdkanalen.se och ESA:s webbplats. Dessutom ska jag försöka göra återkommande videointervjuer som publiceras på bl.a. Rymdkanalen. Om du har några frågor kring träningen eller flygningen kan du skicka dem i till rymdstyrelsen@snsb.se


Medicinare kom upp på kontoret och tog näsprover. De ska undersöka att vi inte bär med oss några farliga stafylokocker upp till rymdstationen. CJ skrattar gott i bakgrunden när jag blir ”provtagen”.

Ett gäng medicinare kom upp på kontoret och tog näsprover. De ska kontrollera att vi inte bär med oss några farliga stafylokocker upp till rymdstationen. CJ skratttar gott i bakgrunden när jag blir ”provtagen”.

 

JD Olivas, Nicole Stott och Christer Fuglesang samtidigt i pool för rymdpromenadsträning
JD Olivas, Nicole Stott och Christer Fuglesang samtidigt i NBL-poolen för rymdpromenadsträning. De tre astronauterna omges av hjälpdykare som bistår och filmar  under övningen. Observera viktbältena runt astroanauternas underben, hjälpdykarna balanserar astronauterna till jämnviktsläge med hjälp av dessa viktbälten.

 

Bästa hälsningar,

Christer

 
  

Senast uppdaterad: 15 juli 2009